gototopgototop
hosting menu left
hosting menu right


Περί του Θείου Έρωτος PDF Εκτύπωση E-mail


Όταν έλθει ο Χριστός στην καρδιά,

η ζωή αλλάζει

 

    Όταν βρεις τον Χριστό, σου αρκεί, δεν θέλεις τίποτ’ άλλο, ησυχάζεις. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Ζεις παντού, όπου υπάρχει ο Χριστός. Ζεις στα άστρα, στο άπειρο, στον ουρανό με τους αγγέλους, με τους αγίους, στη γη με τους ανθρώπους, με τα φυτά, με τα ζώα, με όλους, με όλα. Όπου υπάρχει η αγάπη στον Χριστό, εξαφανίζεται η μοναξιά. Είσαι ειρηνικός, χαρούμενος, γεμάτος. Ούτε μελαγχολία, ούτε αρρώστια, ούτε πίεση, ούτε άγχος, ούτε κατήφεια, ούτε κόλαση.

    Ο Χριστός είναι σ’ όλες σου τις σκέψεις, σ’ όλα σου τα έργα. Έχεις την χάρι και μπορείς όλα να τα υποφέρεις για τον Χριστό. Ακόμη μπορείς να πάσχεις και αδίκως. Να υποφέρεις αδικίες για τον Χριστό, και μάλιστα με χαρά. Όπως έπαθε Εκείνος, το ίδιο κι εσύ μπορείς να πάσχεις αδίκως. Διάλεξες τον Χριστό, για να μην πάθεις; Τι λέει ο Απόστολος Παύλος; «Χαίρω εν τοις παθήμασί μου». Αυτή είναι η θρησκεία μας. Να ξυπνήσει η ψυχή και ν’ αγαπήσει τον Χριστό, να γίνει αγία. Να επιδοθεί μόνο στο θείο έρωτα. Έτσι θα την αγαπήσει κι Εκείνος.

    Όταν έλθει ο Χριστός στην καρδιά, η ζωή αλλάζει. Ο Χριστός είναι το παν. Όποιος ζει μέσα του τον Χριστό, ζει πράγματα που δεν λέγονται. άγια και ιερά. Ζει εν αγαλλιάσει. Αυτά είναι αλήθεια. Τα έχουνε ζήσει άνθρωποι, ασκητές στο Άγιον Όρος. Συνεχώς με λαχτάρα ψιθυρίζουν την ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ…».

    Όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά, τα πάθη εξαφανίζονται. Δεν μπορείς ούτε να βρίσεις, ούτε να μισήσεις, ούτε να εκδικηθείς, ούτε, ούτε, ούτε… Που να βρεθούν τα μίση, οι αντιπάθειες, οι κατακρίσεις, οι εγωισμοί, τα άγχη, οι καταθλίψεις; Κυριαρχεί ο Χριστός. Και η λαχτάρα του ανεσπέρου φωτός. Αυτή η λαχτάρα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ο θάνατος είναι η γέφυρα, που θα την περάσεις σε μια στιγμή, για να συνεχίσεις την ζωή του Χριστού. Εδώ στη γη έχεις ένα εμπόδιο, γι’ αυτό χρειάζεται η πίστη. Αυτό το εμπόδιο είναι το σώμα. Ενώ μετά το θάνατο η πίστη καταργείται και βλέπεις τον Χριστό, όπως βλέπεις τον ήλιο. Στην αιωνιότητα, βέβαια, θα τα ζεις όλα πιο έντονα.

    Όταν, όμως, δεν ζεις με τον Χριστό, ζεις μέσα στη μελαγχολία, στη θλίψη, στο άγχος, στη στενοχώρια. δεν ζεις σωστά. Τότε παρουσιάζονται πολλές ανωμαλίες και στον οργανισμό. Επηρεάζεται το σώμα, οι ενδοκρινείς αδένες, το συκώτι, η χολή, το πάγκρεας, το στομάχι. Σου λένε: «Για να είσαι υγιής, πάρε το πρωί το γάλα σου, το αυγουλάκι σου, το βουτυράκι σου με δυο- τρία παξιμάδια». Κι όμως, αν ζεις σωστά, αν αγαπήσεις τον Χριστό, μ’ ένα πορτοκάλι κε ένα μήλο είσαι εντάξει. Το μεγάλο φάρμακο είναι να επιδοθεί κανείς στην λατρεία του Χριστού. Όλα θεραπεύονται. Όλα λειτουργούν κανονικά. Η αγάπη του Θεού όλα τα μεταβάλλει, τα μεταποιεί, τα αγιάζει, τα διορθώνει, τα αλλάζει, τα μεταστοιχειώνει.

     Πολύ θα παρηγορηθεί η ψυχούλα μας, όταν λαχταρήσομε τον Κύριο. Δεν θ’ ασχολούμαστε τότε με τα καθημερινά και τα χαμερπή. Θ’ ασχολούμαστε με τα πνευματικά και τα ανώτερα, θα ζούμε στον κόσμο τον πνευματικό. Όταν ζεις στον κόσμο τον πνευματικό, ζεις σε άλλον κόσμο, σ’ αυτόν που αρέσκεται και λαχταράει η ψυχή σου. Δεν αδιαφορείς, όμως, και για τον άνθρωπο. θέλεις και αυτός να βρει τη σωτηρία, το φως, τον αγιασμό. Να μπουν όλοι στην Εκκλησία.
Πηγή: "Βίος και Λόγοι" του Γέροντος Προφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά
 
Λόγοι Αγίων Πατέρων περί νηστείας PDF Εκτύπωση E-mail

 

      Λέει ο Αγ. Κασσιανός ο Ρωμαίος, ότι οι άγιοι Πατέρες δεν έχουν παραδώσει ένα κανόνα νηστείας ούτε ένα τρόπο διατροφής, ούτε το ίδιο μέτρο, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια δύναμη και αντοχή, είτε λόγω ηλικίας, είτε ασθένειας. Έχουν, όμως, παραδώσει σε όλους ένα σκοπό, να αποφεύγουμε την αφθονία και να αποστρεφόμαστε το χορτασμό της κοιλιάς. Τις τροφές πρέπει να τις χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε και όχι για να σκλαβωθούμε στις ορμές και τις επιθυμίες. Η μετρημένη και μέσα στα λογικά πλαίσια τροφή βοηθά στην υγεία του σώματος και δεν αναιρεί την αγιότητα.

Ακριβής κανόνας εγκράτειας όπως μας τον παρέδωσαν οι Πατέρες είναι να σταματούμε να τρώμε πριν χορτάσουμε.

(Φιλοκαλία Α’ τόμος)

 

      Λέει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ότι το πάθος της γαστριμαργίας σκοτώνει τους θείους καρπούς των αρετών και αυτό σκοτώνεται με τη χάρη της πίστεως,, με την εγκράτεια, με την υπακοή των θείων εντολών και με τον λόγο της γνώσεως.

Όσο η σάρκα ακμάζει και παχαίνει τόσο  η ψυχή βασανίζεται και σκοτίζεται από τα πάθη, καθώς υποχωρούν η έξη των αρετών και ο φωτισμός της γνώσεως.

(Φιλοκαλία Β’ τόμος)

 

      Λέει ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος: «Είναι αδύνατο και στη σάρκα να προξενεί κανείς κόρο με άφθονα φαγητά και παράλληλα να απολαμβάνει πνευματικά τη νοερή και θεία χρηστότητα. Όσο υπηρετεί κανείς την κοιλιά του , τόσο και περισσότερο στερείται τη Θεία Χάρη.

Στο βαθμό που θα ταλαιπωρήσει κάποιος το σώμα του, ανάλογα θα χορτάσει πνευματική τροφή και παρηγοριά.

(Φιλοκαλία Δ’ τόμος)

 

     Έλεγε ο Αντίοχος του Παντέκτου, ότι όπως ο καπνός διώχνει τις μέλισσες, έτσι και ο γαστρίμαργος διώχνει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τον  Απόστολο Παύλο: «Σάρκα και αίμα δεν μπορούν να κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού». Σάρκα και αίμα, εννοεί τα σαρκικά αμαρτήματα με τα οποία ο νους παρασύρεται στο σαρκικό φρόνημα.

(Ευεργετινός Β’ τόμος)

 

Όπως το νέφος καλύπτει το φως του ήλιου, έτσι και οι ατμοί της κοιλιάς καλύπτουν τη σοφία του Θεού από τη ψυχή.

Όπως η φλόγα της φωτιάς αυξάνεται στα ξερά ξύλα, έτσι και το σώμα επαναστατεί όταν η κοιλιά είναι γεμάτη.

Ο Θεός δεν αγαπά να κατοικεί σε φιλήδονο σώμα.

(Του Αββά Ισαάκ, Ευεργετινός Β’ τόμος)


      Είπε ο Αββάς Ιωάννης ο Κολοβός: «Αν θελήσει κάποιος βασιλιάς να κυριέψει μια πόλη, πρώτα αποκόπτει το νερό και την τροφή.  Ετσι οι εχθροί υποτάσσονται από την πείνα και τη δίψα. Και τα πάθη της σάρκας, με νηστεία και ολιγοφαγία εξασθενούν και υποτάσσεται ο διάβολος.

(Από το Γεροντικό)

 

Είπε ο Αββάς Ποιμένας: «Ο Δαυίδ κάποτε πάλεψε μ’ ένα λιοντάρι, το έπιασε από το λαιμό και αμέσως το φόνευσε. Εάν, λοιπόν, και εμείς συγκρατήσουμε το λάρυγγα και τη κοιλιά μας θα νικήσουμε με τη βοήθεια του Θεού τον αόρατο λέοντα.

(Από το Γεροντικό)

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο: «Πάθη ή Αρετές;», Εκδόσεις φωτοδότες)

 
Κείμενα Πατέρων PDF Εκτύπωση E-mail


       Από τη στήλη αυτή αγαπητοί μας φίλοι θα έχουμε την ευκαιρία να παίρνουμε συχνά μηνύματα πνευματικής ζωής από τον πνευματοφόρο και φωτισμένο λόγο των πατέρων της Εκκλησίας μας. Μηνύματα αυτούσια, που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας.

       Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από μία εξωστρεφή τάση που πηγάζει από βαθύτερες αιτίες κενοδοξίας κι εγωισμού. Ας ακούσουμε, λοιπόν, πως ερμηνεύουν οι πατέρες το φαινόμενο αυτό και τι μας συμβουλεύουν.(Παίρνουμε τα κείμενα σε αυτούσια μετάφραση από το βιβλίο «Πάθη ή Αρετές;»)


       Απ’ όλους τους λογισμούς, μόνο ο λογισμός της κενοδοξίας έχει αφθονία υλικού και περιλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και ανοίγει κρυφά την πόρτα σε όλους τους δαίμονες. Απ’ αυτόν γεννιέται κι ο λογισμός της Υπερηφανείας.
Του Ευάγριου Μοναχού ( Από τη Φιλοκαλία 1ος τόμος)
 
       Αιτία κάθε κακίας είναι η κενοδοξία και η ηδονή. Εκείνος που δε τα μίσησε αυτά, δε νικά κανένα πάθος. Εκείνος που συγχρόνως επαινεί και κατηγορεί τους άλλους, αυτός κατέχεται από κενοδοξία και φθόνο.
Του Αγίου Μάρκου του Ασκητού (Από τη Φιλοκαλία 1ος τόμος)
 
       Η κενοδοξία είναι μετάβαση από το θείο σκοπό και μετάβαση σε άλλο σκοπό, διαφορετικό από το θείο. Κενόδοξος δηλαδή είναι εκείνος που εργάζεται την αρετή για χάρη της δικής του δόξας και όχι του Θεού και με τους κόπους του εξαγοράζει τους ανυπόστατους επαίνους των ανθρώπων.
Του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού (Από τη Φιλοκαλία 2ος τόμος)
 
       Η υπερηφάνεια, η θυγατέρα της κενοδοξίας, εξαφανίζεται μόνο όταν ο άνθρωπος αποδίδει τα κατορθώματα της αρετής του αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Εκείνος που προσπαθεί να αποκτήσει  αρετές για να κερδίσει τη δόξα των ανθρώπων έχει κενοδοξία και ανθρωπαρέσκεια.
Του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού  (Από τον Ευεργετινό Γ’ τόμος)Συνεχίζεται….. 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Greek English French German Italian Russian Serbian

Οι Άγιοι της ημέρας

Η Facebook σελίδα μας


Επισκέπτες

Σήμερα14
Αυτή την εβδομάδα14
Συνολικά75640

Αναζήτηση
website hosting main area bottom

Ανάπτυξη και σχεδιασμός από: G.Er.