gototopgototop
hosting menu left
hosting menu right


Η Παναγία και οι μυροφόρες άγγελοι του Μυστηρίου της Αναστάσεως. Η Καινή Κυριακή. PDF Εκτύπωση E-mail


     Η Ανάσταση του Χριστού είναι η ανακαίνιση του ανθρώπου και ολόκληρης της κτίσης. Ανάπλαση και αναζωογόνηση, επαναφορά του πεσμένου Αδάμ στην αθάνατη ζωή. Όταν έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο και του έδωκε τη ζωή κανένας άνθρωπος δεν υπήρχε την ώρα εκείνη για να τον δεί.


Περισσότερα...
 
Λόγος του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στο Μεγάλο Σάββατο PDF Εκτύπωση E-mail

Η οικονομία του Κυρίου Ιησού Χριστού και η χάρη που προσφέρεται σε όσους πραγματικά πιστεύουν σ’ Αυτόν.

 

 

      Γεμάτος απλότητα, σαφήνεια και πειστικότητα ο αγιοπνευματικός λόγος του Αγίου Γρηγορίου μας προσφέρει στην ομιλία του αυτή συμπυκνωμένη τη συνολική θεολογική θεώρηση του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του πεσμένου ανθρώπου.

      Με τη πρώτη ανάγνωση, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κατανοήσεως, αισθάνεται ο προσεκτικός αναγνώστης ψυχική ανάταση και ανάπαυση. Γεύεται άμεσα την πνευματική γλυκύτητα του λόγου του Αγίου και ζει πειστικά πληροφορημένος το μεγάλο θαύμα της εν Χριστώ σωτηρίας του. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι είναι άμεση η υποχρέωση του να αποδεχτεί πλήρως τον λόγο του Αγίου χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης ή κριτικής. Κατά τρόπο θαυματουργικό νιώθει κανείς την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των συμβουλών του Αγίου σε προσωπικό επίπεδο.

Περισσότερα...
 
Ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Αλεξίου μιλά στην TV100 για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά PDF Εκτύπωση E-mail
  
     
     Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Μεθόδιου Αλεξίου σχετικά με τον Άγιο Γρηγόριο του Παλαμά στον τηλεοπτικό σταθμό της TV100 Θεσσαλονίκης.
     Η συνέντευξη είναι χωρισμένη σε 6 μέρη και είναι συνολικής διάρκειας περίπου 1 ώρας.

συνεχίζεται...
 
Ομιλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην πέμπτη Κυριακή των Νηστειών. PDF Εκτύπωση E-mail


(Απαντήσεις και λύσεις σε σύγχρονα ερωτήματα και προβλήματα)


     Με τη βοήθεια του Θεού φτάσαμε στο τέλος της μεγάλης τεσσαρακοστής. Αισθανθήκαμε την πνευματική δύναμη της περιόδου αυτής για τον αγωνιζόμενο χριστιανό. Εντάθηκε η σχέση μας με το Χριστό καθώς είχαμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την ευκαιρία να ασκηθούμε περισσότερο στην προσευχή κα την νηστεία.

συνεχίζεται...
 
Ο νέος που κατέχεται από πονηρό πνεύμα και η θεραπεία του από τον Χριστό PDF Εκτύπωση E-mail

(Η επιμέλεια των εσωτερικών λογισμών)

 

     Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της τέταρτης Κυριακής των νηστειών παρουσιάζεται ο πόνος ενός νέου ανθρώπου που κατέχεται από πονηρό πνεύμα. Ο νέος αυτός παραδίδεται από τον απογοητευμένο πατέρα του στο Χριστό για να τον θεραπεύσει. Ο ίδιος δεν πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό ακριβώς του λέει: «Αν μπορείς θεράπευσέ τον». Κι ο Χριστός του απαντάει: «Αν έχεις τη δύναμη να πιστέψεις, όλα είναι δυνατά γι’ αυτόν που πιστεύει».

συνεχίζεται...
 
Τι είναι ο σταυρός και πως μπορούμε να τον σηκώσουμε PDF Εκτύπωση E-mail

 

(Αποσπάσματα από την ομιλία «Στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό», του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά)

 

     «Μετά την παράβαση στον παράδεισο πεθάναμε πνευματικά. Στη συνέχεια ζούσαμε στην αμαρτία και στη σαρκική ζωή. Η αμαρτία κατά τον απόστολο Παύλο «δεν υποτάσσεται στο νόμο του Θεού, γιατί δεν μπορεί να το κάνει, και όσοι ζουν υποταγμένοι στη σάρκα δεν μπορούν να αρέσουν στο Θεό», γιατί «η σάρκα επιθυμεί τα αντίθετα προς το πνεύμα και το πνεύμα τα αντίθετα προς τη σάρκα». Πως θα ήταν δυνατό να ανανεωθεί και να συμφιλιωθεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος με το Θεό κατά το πνεύμα, χωρίς να καταργηθεί η αμαρτία και η ζωή κατά σάρκα; Αυτό είναι ο Σταυρός του Κυρίου, η κατάργηση της αμαρτίας.

συνεχίζεται...
 
Πνευματικά μηνύματα δοσμένα με αγάπη για σένα από τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά PDF Εκτύπωση E-mail

 

Στις συνάξεις των νέων στο πνευματικό μας κέντρο προσπαθούμε κάθε Δευτέρα στις 8 το βράδυ, μετά από προσευχή που προηγείται, να σπουδάσουμε το φωτισμένο από το Άγιο Πνεύμα λόγο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και να συλλάβουμε τα πνευματικά μηνύματα του Αγίου για το σύγχρονο άνθρωπο, τον άνθρωπο που διψάει για αλήθεια.

          Αναμφισβήτητα οι νέοι σήμερα και οι πιστοί, γενικότερα, ζητούν την παράδοση, την έννοια του αγίου και το μυστικό χαρακτήρα της εν Χριστώ ζωής και δε βρίσκουν συχνά ανταπόκριση. Οι Άγιοι πατέρες γνώριζαν ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της χριστιανικής ζωής, καθώς ήταν άνθρωποι έντονα προσευχόμενοι, ενωμένοι με το Χριστό και μεταξύ τους, «ζέοντες τω πνεύματι» και γι’ αυτό η παρουσία τους ήταν και είναι διαχρονικά δραστική.

          Στη σύγχρονη πραγματικότητα παρατηρείται μία εξωστρεφιική και τυπική σχέση με το πνευματικό βάθος και την αλήθεια της ζωής. Οι άνθρωποι ζουν σε μία σύγχυση εσωτερική κι εξωτερική. Αφού βασίστηκαν στην ανθρώπινη γνώση και τις επίγειες κατακτήσεις βλέπουν τώρα τον χάρτινο πύργο που έχτισαν να ισοπεδώνεται και το έδαφος κάτω από τα πόδια τους να μην είναι σταθερό.

          Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα είναι πιο αισθητή η ανάγκη της εσωτερικής κοινωνίας της ψυχής με τη μυστική εμπειρία της Ορθοδόξου παραδόσεως. Η Ορθοδοξία αγγίζει την καρδιά, την καθαρίζει και την αναγεννά, τη ζεσταίνει και της δίνει την ελπίδα. Κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά: «Η εμπειρία είναι εκ φύσεως πιο σίγουρη από την απόδειξη… Εκείνος που θέλει να περιγράψει με λόγια στους άγευστους αίσθηση και ενέργεια της ελλάμψεως του Θεού, μοιάζει μ’ εκείνον που θέλει να περιγράψει με λόγια τη γλυκύτητα του μελιού σ’ εκείνους που δεν το δοκίμασαν…Σκοπός και αρχή της εν Χριστώ ζωής και της πνευματικής θεωρίας του Θεού είναι η πάνω από τη γνώση άγνοια, συνοδευόμενη με την καθαρότητα και την απλότητα της καρδιάς και η πάνω από την έννοια γνώση. Είναι η κρυφή μετουσία και η ανέκφραστη όραση, η μυστική και απόρρητη θεωρία του αιωνίου φωτός. Εκεί φθάνει όποιος ξεπέρασε την ανθρώπινη φύση με τη δύναμη του Πνεύματος, που είδε και έπαθε τη λαμπρότητα του Θεού….Ο άνθρωπος στρεφόμενος ολόκληρος προς τη Θεία αγάπη αισθάνεται να ζει μέσα του το θαύμα της εν Χριστώ ελευθερίας. Τότε θεληματικά δεν συσχηματίζεται πλέον καθόλου με το πνεύμα του κόσμου και δεν είναι αιχμάλωτος με σκέψη ή με πράξη της ηδυπάθειας και της αδυναμίας του σώματος. Η καρδιά του υψώνεται. Ο νους ανακαινίζεται, μεταμορφούμενος προς τα ανώτερα. Κι αν κάποτε ξεχαστεί και παρασυρθεί από τον πονηρό που παραμονεύει στο δρόμο, αντιλαμβάνεται αμέσως το λάθος και επανέρχεται με την κατά  Θεον ταπείνωση και τη μετάνοια. Έτσι, σιγά σιγά, ενεργείται μέσα του η οριστική αλλαγή και σωτηρία.»

          Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα μας καθοδηγεί στο δρόμο μας αγαπητοί φίλοι , νέοι και νέες, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς από τη στήλη αυτή. Μας διδάσκει πώς μπορούμε να ζούμε και να γευόμαστε την αληθινή ζωή. Πώς να χαιρόμαστε την εσωτερική απελευθέρωση που μονάχα ο Χριστός προσφέρει. Αν αποφασίσουμε να γίνουν πράξη τα λόγια του Αγίου στην καθημερινή μας ζωή τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουμε μέτοχοι της αληθινής χαράς της Αναστάσεως και της ζωής που Εκείνος μας έχει δωρίσει.

                                                                                                                                   Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Αλεξίου


 

 

 
Περί προσευχής και καθαρότητος καρδίας (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά) PDF Εκτύπωση E-mail

 

     Το πιο σημαντικό έργο του χριστιανού είναι η άσκηση του στην προσευχή σε καθημερινή βάση. Έτσι εξασφαλίζεται η κοινωνία του ανθρώπου με το Θεό, φωτίζεται και καθαρίζεται ο εσωτερικός άνθρωπος και αποκτάται η εσωτερική εμπειρία της παρουσίας του Θεού.

συνεχίζεται...
 
Αφιέρωμα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά κατά τη δεύτερη Κυριακή των νηστειών PDF Εκτύπωση E-mail

 

(Σύγχρονη προσέγγιση της διδασκαλίας του)


      Μελετώντας τα κείμενα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά αισθανόμαστε ότι η διδασκαλία  του είναι, σήμερα, ιδιαίτερα επίκαιρη. Η εποχή μας μοιάζει πολύ   με εκείνη του Αγίου. Είναι μια εποχή αλλαγών, εγωκεντρισμού, εξωστρέφειας, παραγνώρισης της αλήθειας του Χριστού και σύγχυσης. Ο άνθρωπος, σήμερα, τους κρίνει όλους και του φταίνε όλα, εκτός από τον εαυτό του. Όσο κι αν έχει αλλάξει το πολιτιστικό μας επίπεδο, όσο κι αν τα πολιτικά ή οικονομικά θέματα και η κρίση φαίνεται να είναι τόσο ιδιαίτερα, ώστε να απορροφούν εντελώς την προσοχή και το δυναμισμό μας, ζούμε σχεδόν στην ίδια εποχή με εκείνη του Αγίου, όπως ο ίδιος την περιγράφει στα κείμενα του.

συνεχίζεται...
 
Ο άνθρωπος στον παράδεισο και η νηστεία μετά την πτώση PDF Εκτύπωση E-mail

 

      Ο Θεός αγαπούσε τον άνθρωπο πριν από την αμαρτία, τον αγαπά και τώρα και πάντοτε. Ο Αδάμ μέσα στον παράδεισο ζητούσε και ήθελε να αγαπάται από το Θεό, να κοινωνεί μαζί Του, να είναι φίλος Του. Αισθανόταν ότι ήταν συγγενής με το Θεό. Αυτός ήταν η ελπίδα του. Του μιλούσε ο Δημιουργός και τον είχε μέσα στο Φως , στη γλυκύτητα και στη χαρά, κάτω από την προστασία και την ευλογία Του. Ποτέ δε θα τον εγκατέλειπε, αν ο ίδιος ο άνθρωπος πρώτος δεν αθετούσε την εντολή της υπακοής, που του είχε δώσει. Πραγματικά εκεί ήταν δεμένος με το Θεό, αληθινά ευτυχισμένος και είχε την αίσθηση ότι δεν θα υπήρχε λόγος να Τον εγκαταλείψει ποτέ.

συνεχίζεται...
 
Το ευαγγέλιο της Δευτέρας Παρουσίας μέσα από τη θεολογική εμπειρία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά PDF Εκτύπωση E-mail

 

 

(αποσπάσματα)


      «Η μακροθυμία και το έλεος του Θεού για τον πεσμένο άνθρωπο προηγείται της Κρίσεως. Και επειδή το έλεος δε συμβαδίζει με την κρίση, ο Θεός έβαλε το καθένα στον καιρό του. Όρισε δηλαδή, αυτή την επίγεια ζωή μας ως περίοδο που εκφράζει στον καθένα μας την άπειρο μακροθυμία Του, ενώ την άλλη ζωή μετά το θάνατο ως τον καιρό που θα κριθεί ο κάθε άνθρωπος και θα του ανταποδοθεί αυτό που πραγματικά που του αξίζει. Τη συγχώρηση για τα αμαρτήματά μας την παίρνουμε εδώ στην επίγεια ζωή μας και γι’ αυτό ακριβώς είναι ανάγκη να βιαστούμε όσο ζούμε εδώ.

συνεχίζεται...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345ΕπόμενοΤέλος »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Greek English French German Italian Russian Serbian

Οι Άγιοι της ημέρας

Η Facebook σελίδα μας


Επισκέπτες

Σήμερα14
Αυτή την εβδομάδα14
Συνολικά75640

Αναζήτηση
website hosting main area bottom

Ανάπτυξη και σχεδιασμός από: G.Er.