gototopgototop
hosting menu left
hosting menu right


Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Υπαπαντή του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού PDF Εκτύπωση E-mail


Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Υπαπαντή του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.


   « Ο κάθε άνθρωπος πρίν από τον Χριστό είχε επισύρει στην υπόσταση του, με όσα έκανε προσωπικά, ή την μομφή ή τον έπαινο. Τίποτα δεν μπορούσε να κάνει απέναντι στις αξιόποινες πράξεις του που είχαν συνέπειες και στον ίδιο και στους απογόνους του. Ήρθε όμως ο Χριστός, ελευθερωτής της φύσεως μας και μετέβαλε την κοινή κατάρα σε κοινή ευλογία. Κήρυξε μετάνοια μετά το θείο βάπτισμα και μας έδωκε τη χάρη του για να αγιαστεί η ψυχή και το σώμα μας με το τίμιο Σώμα και το Αίμα Του. Με αυτά τα μέσα ο Χριστός μας έχει δικαιώσει υποστατικά και μας επανάφερε στην υπακοή του ουράνιου πατέρα με τη δική του συγκατάβαση να πάρει την ίδια τη φύση μας και να την ανανεώσει.


Περισσότερα...
 
Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για την μεταξύ μας ειρήνη PDF Εκτύπωση E-mail


(Εκφωνήθηκε τρείς μέρες μετά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη)

 

    «Όλοι εμείς είμαστε αδέρφια γιατί προερχόμαστε από ένα πατέρα και δημιουργό. Μόνο εμείς έχουμε γίνει κατ’ εικόνα Θεού. Καταγόμαστε επίσης όλοι από ένα επίγειο πατέρα, τον Αδάμ. Εμείς κατοικούμε και στον ίδιο τόπο και έχουμε κοινή μητέρα την Εκκλησία. Αρχηγός της Εκκλησίας και τελειωτής είναι ο Χριστός, ο γνήσιος Υιός του Θεού που δεν είναι μόνο Θεός μας αλλά θέλησε να γίνει και αδερφός και πατέρας μας. Όταν εμφανίστηκε στις γυναίκες που ήρθαν στον τάφο, μετά την τριήμερη Ανάσταση του από τους νεκρούς, είπε: «πηγαίνετε και πείτε στους αδελφούς μου να αναχωρήσουν στη Γαλιλαία και εκεί θα με δουν».


Περισσότερα...
 
Ομιλία Αγίου Γρηγορίου Παλαμά με τίτλο: «Πρός τους δυσανασχετούντας για τις παντοειδείς δυσκολίες που μας συμβαίνουν απο παντού». PDF Εκτύπωση E-mail

( Πνευματικό ψυχογράφημα στη σύγχρονη κρίση )

 

    «Το κατά φύσιν κακό, που είναι η αμαρτία, αρχίζει από την προσωπική μας συγκατάθεση. Αυτό που μας φαίνεται κακό, οδυνηρό και επίπονο μπορεί να επιτρέπεται από τον Θεό που σαν ιατρός θέλει να μας θεραπεύσει από το πραγματικό κακό που είναι το πρώτο. Όταν εκείνοι που έχουν αμαρτήσει έχουν μέσα τους τη διάθεση να θεραπευτούν ο Θεός επιτρέπει τα διάφορα προβλήματα για να τους βοηθήσει για τη σωτηρία τους. Η αντιμετώπιση του κακού στη ζωή μας έχει πάντοτε σχέση με τη προσωπική μας διάθεση και επιλογή. Ο Θεός είναι πάντοτε ευεργέτης και αναιρεί το πραγματικά κακό, αν ο άνθρωπος το επιθυμεί.


Περισσότερα...
 
Γεύση Χριστού PDF Εκτύπωση E-mail


    Είναι σίγουρο πως οι νέοι σήμερα έχουμε μέσα μας πείνα και δίψα για ζωή και γεύση της αλήθειας .

    Γύρω μας, σύγχυση κι αμφιβολία. Τα αποτελέσματα, εσωτερική πτώχευση κι εξωτερική κρίση από κάθε άποψη. Το σύγχρονο δράμα άγγιξε τις ψυχές μας. Η χαρά έγινε θλίψη. Και διερωτάται κανείς: «Μπορεί ο Χριστός, τώρα, να μας δωρίσει το θαύμα και να ζωογονήσει με τη δική του αλήθεια τις πονεμένες ψυχές. Αναμφίβολα ναι! Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή! Νοιώθουμε επιτακτική την ανάγκη της εσωτερικής εμπειρίας για μια πορεία της ψυχής μας προς τη μοναδική αλήθεια που μονάχα ο Χριστός προσφέρει μέσα στην Ορθόδοξη πίστη μας. Η Εκκλησία μας, μας δίνει τη δυνατότητα να γευθούμε αληθινά το Χριστό, να τον νιώσουμε να αγγίζει κατάβαθα την καρδιά μας, να την καθαρίζει και να την αναγεννά, να τη ζεσταίνει και να της ξαναδίνει την ελπίδα.


Περισσότερα...
 
Oμιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δέκα λεπρών. PDF Εκτύπωση E-mail


    «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γράφει: « ενώ ο Ιησούς ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα έμπαινε σε κάποια πόλη και τον είδαν από μακριά δέκα λεπροί. Ύψωσαν τη φωνή τους λέγοντας, Ιησού, επιστάτα «ελέησε μας». Η φωνή των λεπρών είναι αξιολύπητη. Η δέηση τους ταιριάζει σε ανθρώπους που ελπίζουν ότι θα δεχτούν τη θεραπεία χωρίς να γνωρίζουν ότι ο θεραπευτής είναι ο Θεός. Ο Κύριος τους ευσπλαχνίζεται και τους καθαρίζει από τη λέπρα λέγοντας τους, πηγαίνετε να δείξετε τους εαυτούς σας στους ιερείς. Ενώ πήγαιναν καθαρίστηκαν». Ο Κύριος τους έδωσε εντολή να παρουσιαστούν στους ιερείς, και αφού υπάκουσαν τους πρόσφερε τη θεραπεία. Ήταν απαραίτητο ο λεπρός που καθαρίστηκε να προσέλθει στους ιερείς και να τους δείξει ότι το σώμα του ήταν καθαρό για να πάρει από εκείνους τη διαβεβαίωση και να θεωρείται μέλος του κοινωνικού συνόλου.


Περισσότερα...
 
Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά που εκφωνήθηκε την Αγία Ημέρα των Φώτων. PDF Εκτύπωση E-mail


    «Στο Ευαγγέλιο που αναγνώστηκε σήμερα ακούσαμε όλοι ότι: « Αφού βαπτίστηκε ο Ιησούς, ανέβηκε αμέσως από το νερό. Τη στιγμή εκείνη ανοίχθηκαν οι ουρανοί και είδε ο Ιωάννης το πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι και να έρχεται επάνω στον Ιησού. Και αμέσως ακούστηκε φωνή από τον ουρανό, που έλεγε, αυτός είναι ο αγαπητός Υιός μου που τον εξέλεξα». Μεγάλο και υψηλό αδελφοί μου είναι το μυστήριο του βαπτίσματος του Χριστού που συμπεριλαμβάνεται στα λίγα αυτά λόγια. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι δύσκολο να ερμηνευτεί και να κατανοηθεί, αφού πεισθούμε σ αυτόν που προέτρεψε να ερευνούμε τις γραφές ας προσπαθήσουμε όσο μας είναι δυνατό να το πλησιάσουμε.


Περισσότερα...
 
Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για τα Χριστούγεννα PDF Εκτύπωση E-mail


«ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΣΩΤΗΡΙΩΔΗ ΓΕΝΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»


   «Σήμερα βλέπω να υπάρχει ομοτιμία ουρανού και Γής και να ανεβαίνουν τα κάτω μέχρι εκεί που βρίσκονται τα υψηλότερα των πάντων. Όποια και αν είναι η φύση, η στάση και η τάξη των υπερκοσμίων δεν υπάρχει τίποτε πιο θαυμάσιο και τιμιότερο από το σπήλαιο και τη φάτνη της Βηθλεέμ και από τα βρεφικά σπάργανα του Χριστού. Ανάμεσα σε όσα έγιναν ανά τους αιώνες από το Θεό για τον άνθρωπο δεν υπάρχει τίποτα πιο ωφέλιμο για όλους και πιο θείο από αυτό που γιορτάζουμε σήμερα. που είναι η γέννηση του Χριστού.


Περισσότερα...
 
Ομιλία περί των αγίων και φρικτών μυστηρίων του Χριστού (Μέρος Β') PDF Εκτύπωση E-mail


Εκφωνήθηκε τέσσερις ημέρες πρίν από τα Χριστούγεννα


    Τα μυστήρια της Εκκλησίας, που είναι οι πράξεις αγιασμού των πιστών, ονομάζονται έτσι επειδή δεν είναι απλώς βλεπόμενα αλλά μια πραγματικότητα πνευματική που υπερβαίνει το λόγο και τη νόηση. Ας ετοιμάσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας έτσι, ώστε να είναι άξιοι της μετοχής μας σ’αυτά μέσα από τη μετάνοια μας. Ας προσφέρουμε όλη μας τη δύναμη και ας προσέλθουμε στο σωτήρα Χριστό με ελπίδα και πίστη, μπαίνοντας στα άγια των αγίων και κοινωνώντας του σώματος και του αίματος του Χριστού. Έτσι θα μπορέσουμε να δούμε κατά τρόπο πνευματικό τον άρτο που μας αγιάζει ώστε μετέχοντας σ’ αυτόν να ζωοποιηθούμε. Αυτός είναι η αληθινή τροφή που κατεβαίνει από τον ουρανό, που ζεί και δίνει στον κόσμο ζωή.


Περισσότερα...
 
Παλαιός Ύμνος Χριστουγέννων PDF Εκτύπωση E-mail

  

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 
Ομιλία περί των αγίων και φρικτών μυστηρίων του Χριστού (Μέρος Α') PDF Εκτύπωση E-mail


Αγίου Γρηγορίου του Παλάμα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΦΡΙΚΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Εκφωνήθηκε τέσσερις ημέρες πρίν από τα Χριστούγεννα

 

 

    «Ο λόγος συντελεί στη σωτηρία των ψυχών μας και παίζει το ρόλο του σπόρου. Οι γεωργοί καλλιεργούν πρώτα τη γή και έπειτα ρίχνουν τους σπόρους. Έτσι και εμείς πρέπει πρώτα να καλλιεργήσουμε και να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για την υποδοχή του ουράνιου σπόρου που είναι ο λόγος της πνευματικής διδασκαλίας. Εμείς βέβαια δεν είμαστε άψυχη και αναίσθητη γή για να παίρνουμε από τους άλλους την καλλιέργεια και τους σπόρους. Είμαστε έμψυχη και ζωντανή και λογική γή για αυτό και πρέπει μόνοι μας να προετοιμαζόμαστε διά της μετανοίας για να καρποφορήσει μέσα μας ο λόγος του Θεού. Για να σας υποδείξω όμως την αρχή της μετανοίας και της ψυχικής καλλιέργειας θα σας θυμίσω αυτό που έκαναν όσοι ακολουθούσαν μόνοι τους και προσερχόντουσαν ελεύθερα στο βάπτισμα του Ιωάννου. Το Ευαγγέλιο μας λεέι ότι: «έβγαιναν και βαπτιζόντουσαν στον Ιορδάνη εξομολογούμενοι τις αμαρτίες τους».


Περισσότερα...
 
Ομιλία Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά στην προς τα Άγια των Αγίων Είσοδο (Μέρος Β') PDF Εκτύπωση E-mail

ΟΜΙΛΙΑ ΑΓ.ΓΡΗΓΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟΕΙΔΗ ΒΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Σ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΝΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ


Συνέχεια από το προηγούμενο.


    « Εκείνη που θα γεννούσε “τον πιο ωραίο από όλους τους υιούς των ανθρώπων” έπρεπε να είναι απαράμιλλη σε όλα από όλους τους ανθρώπους. Έτσι κάθε μάτι που θα έβλεπε τη Θεοτόκο Θα την αναγνώριζε σαν την μητέρα του Ιησού και σαν ένα διαρκές κήρυγμα της κατά σάρκα προέλευσης αυτού που γεννήθηκε χωρίς την παρέμβαση φυσικού πατέρα. Για το λόγο αυτό ο Θεός που στολίζει τα κρίνα του αγρού καλύτερα από τη βασιλική στολή του Σολομώντα διακόσμησε τη Παρθένο και την έκανε περίβλεπτη σε όλους.

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345ΕπόμενοΤέλος »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Greek English French German Italian Russian Serbian

Οι Άγιοι της ημέρας

Η Facebook σελίδα μας


Επισκέπτες

Σήμερα14
Αυτή την εβδομάδα14
Συνολικά75640

Αναζήτηση
website hosting main area bottom

Ανάπτυξη και σχεδιασμός από: G.Er.