gototopgototop
hosting menu left
hosting menu right


Χριστιανοί νέοι στον 21ο αιώνα PDF Εκτύπωση E-mail

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες

 

Οι σύγχρονοι νέοι αντιμετωπίζουμε πολυποίκιλα προβλήματα, που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα μας. Προβλήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα την απουσία της αρμονίας και της αληθινής χαράς στη ζωή μας.

Είμαστε αναγκασμένοι να ερχόμαστε αντιμέτωποι με κινδύνους και καταστάσεις που συχνά μας οδηγούν στον αποχρωματισμό και την απροσδιοριστία της ταυτότητός μας. Είναι σίγουρο πως η συμμετοχή μας σ’ αυτή την ιστοσελίδα, αποδεικνύει ότι εμείς κάναμε ενσυνείδητα την προσωπική μας επιλογή. Και αυτό, γιατί έχουμε αντιληφθεί ότι η ζωή είναι μία και μοναδική, ότι έχουμε τη δυνατότητα να τη ζήσουμε αληθινά και γι’ αυτό μπορούμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε ελεύθερα.

Η σχέση μας με το Χριστό και την εκκλησία Του μας δίνει τη δυνατότητα να κρίνουμε τα γεγονότα στο σύγχρονο κόσμο και να αντιλαμβανόμαστε ότι η βαθύτατη κρίση που η ανθρωπότητα διέρχεται, δεν είναι μονάχα αποτέλεσμα των κοινωνικών συστημάτων, αλλά είναι στον πυρήνα της κρίση πνευματική.

Και εδώ είναι εύλογο το ερώτημα: γιατί είναι πνευματική η κρίση αυτή;

Ο άνθρωπος έχει χάσει το αληθινό νόημα και την ουσία των πραγμάτων και καθώς, βομβαρδίζεται καθημερινά από χιλιάδες  πληροφορίες εξασθενεί μέσα του η δύναμη  να εστιάζει σωστά.

           Η υλιστική αντιμετώπιση της ζωής μας, η βίωση της ευμάρειας και της καλοπέρασης σαν το μόνο ζητούμενο του ανθρώπου τον εγκλωβίζουν πνευματικά και του αφαιρούν τη συναίσθηση της ανάγκης του, να κοινωνήσει με την αληθινή ζωή, που μονάχα ο Χριστός προσφέρει. Η φυλάκιση του πνεύματος και η εξάρτηση του ανθρώπου από την ύλη είναι στην πραγματικότητα ένας εσωτερικός ακρωτηριασμός του ανθρώπινου προσώπου. Η ισοπέδωση διαχρονικών αξιών, που θα μπορούσαν να στηρίζουν και την κοινωνική συνοχή είναι ένα από τα μεγάλα λάθη του σύγχρονου κόσμου.


           Μέσα σ’ αυτήν την νοσηρή κατάσταση οι περισσότεροι νέοι χάνουν την ελπίδα τους και βλέπουν γύρω τους μονάχα αδιέξοδα. Χάνουν το θάρρος τους και τη διάθεση για δημιουργία. Κλείνονται στον ψυχολογικό, νοσηρό εαυτό τους, γίνονται παρατηρητές των εξελίξεων και μένουν άπραγοι.

            Εμείς οι νέοι, που οργανώνουμε αυτή την προσπάθεια, νοιώθουμε πως έχουμε, ανάγκη από γόνιμο διάλογο, ελεύθερη σκέψη, ενέργεια για δημιουργία. Έχουμε ανάγκη από προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα, που συσσωρεύονται καθημερινά γύρω μας. Έχουμε ανάγκη από μια αγνή κοινωνικότητα, ένα νέο ρεύμα συναδέλφωσης και συνεργασίας. Έχουμε ανάγκη από ελπίδα, κριτική γνώμη και συνοχή. Γι’ αυτό το λόγο μέσα απ’ την ιστοσελίδα μας αυτή θα εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας και θα προτείνουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από τα φοβικά σύνδρομα και τις ανασφάλειες  που μας επιβάλλει η σύγχρονη αντίληψης της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

            Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός που μας προσφέρει τις απαντήσεις στις πνευματικές ανάγκες και τις αναζητήσεις μας;
         Ποιος είναι αυτός που διαθέτει την ανόθευτη αλήθεια και πως μπορούμε να τη βρούμε;

         Ποια είναι η αληθινή γνώση που παραμένει άφθαρτη στο πέρασμα του χρόνου;

            Από την προσωπική μας εμπειρία φίλοι και φίλες, μπορούμε να καταθέσουμε ότι την αλήθεια τη βρίσκουμε στο πρόσωπο Εκείνου, που έγινε για μας άνθρωπος, σταυρώθηκε κι αναστήθηκε, για να μας προσφέρει την αληθινή ζωή. Η αίσθηση ότι οι προβληματισμοί μας βρίσκουν απάντηση σε αυτόν δεν είναι μυθολόγημα ή ψευδαίσθηση, αλλά εμπειρία ζωής. Μαζί του, μέσα στην εκκλησία Του νοιώθουμε να βρίσκουμε ταυτότητα, να καταξιωνόμαστε σαν πρόσωπα και ν’ ανακαλύπτουμε στο βάθος της ψυχής μας αστείρευτη την πηγή της δύναμης που Εκείνος μας προσφέρει.

            Ποιος από εμάς μέσα στην πληθώρα των κινδύνων και των πληροφοριών που μας περιβάλλουν δεν έχει αισθανθεί ότι σ’ Αυτόν μονάχα μπορούμε να ζήσουμε το γνήσιο και το αυθεντικό;

            Απερίφραστα δηλώνουμε λοιπόν, ότι θέλουμε την αληθινή παράδοση κι όχι τον τύπο.

Ότι θέλουμε το πνεύμα και την ουσία της παράδοσης.

Επαναστατούμε και μαρτυρούμε ότι ζητούμε το αληθινό.

Ζητούμε την ειλικρίνεια,

την αλληλεγγύη,

τη συναδέλφωση,

τη γνήσια κοινωνία των προσώπων,

την άρση της αποξένωσης,

την αυθεντική αγάπη,

την βαθύτερη χαρά που αναζωογονεί το είναι μας και μας προσφέρει το χαμόγελο στα πρόσωπά μας.

            Για αυτό ακριβώς επικοινωνούμε σήμερα μ’ εσάς τους φίλους που γνωρίζουμε κι όλους εκείνους που σύντομα, ίσως, θα έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε.

Πολλοί αναρωτιούνται:’’Πηγαίνουν σήμερα οι νέοι στην εκκλησία;;»

Απαντούμε:  ΝΑΙ  πηγαίνουν...

Ίσως όχι με τη μαζικότητα που θα ευχόμασταν όλοι, αλλά πηγαίνουν!

Ας μη ξεχνούμε, όμως, ότι όλοι έχουμε μέσα μας στοιχεία αναζήτησης και προβληματισμού. Κάποια ώρα για τον καθένα έρχεται ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ελπίδας και αρχίζει αυτή η απλή σχέση με το Χριστό να γίνεται πραγματικότητα, σιγά σιγά, να ωριμάζει μέσα μας, και να γίνεται σχέση ζωής μαζί Του.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς ότι αυτά που γεμίζουν τη ζωή μας έχουν άμεση σχέση με τη στάση του καθενός μας απέναντι στο πρόσωπο του Χριστού και στην παράδοση της Εκκλησίας μας.

Ακριβώς εδώ έχουμε όλοι οι νέοι τις ευθύνες μας, όπως κι εκείνοι που προσπαθούν να μας καλλιεργήσουν και να μας καθοδηγήσουν.

Από την προσωπική μας εμπειρία στην ομάδα που έχουμε οργανώσει, εδώ στο πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού της Θεσσαλονίκης, κάτω από την ευλογία του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά και τη ζωντανή παρουσία, στήριξη και εμπνευσμένη καθοδήγηση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, θέλουμε να καταθέσουμε ότι ζούμε τη συμμετοχή μας στις συνάξεις κάθε εβδομάδας σα μια πηγή πνευματικής δύναμης, που μας βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Νοιώθουμε μέτοχοι μιας ειρηνικής επανάστασης για να ζήσουμε αληθινά. Σ’ αυτή την ειρηνική μας επανάσταση θέλουμε να μετέχουν κι άλλοι. Γι’ αυτό και σας προσφέρουμε αυτή την ιστοσελίδα, που είναι δική σας και δική μας και μέσα απ’ την οποία θα δεχόμαστε και θα προσφέρουμε μηνύματα ελπίδας.  

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα.

 

 

 Αθανάσιος Βαμβίνης, φοιτητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

 

 

 

 
Greek English French German Italian Russian Serbian

Οι Άγιοι της ημέρας

Η Facebook σελίδα μας


Επισκέπτες

Σήμερα14
Αυτή την εβδομάδα14
Συνολικά75640

Αναζήτηση
website hosting main area bottom

Ανάπτυξη και σχεδιασμός από: G.Er.