gototopgototop
hosting menu left
hosting menu right


Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Επιστολή προς την Εκκλησία του PDF Εκτύπωση E-mail

 

  

   «Είναι μεγάλη η πρόνοια του Θεού για μας και η σοφία Του της οποίας το ύψος και το βάθος είναι ανεξερεύνητα. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που λόγω της ατονίας των φρενών, στροβιλιζόμενοι σαν από ίλιγγο μέσα στα πράγματα του κόσμου απορρίπτουν αυτή την πρόνοια και με δυσσέβεια κατηγορούν την αρετή και την ίδια την πίστη. Ο εχέφρων όμως, όσο παρατηρεί την άβυσσο και το ύψος της αγάπης του Θεού για μας και προσπαθεί να την αγγίξει με τους λογισμούς τόσο διηγείται θαυμάζοντας και το ορώμενο μαζί με το αόρατο. Μου φαίνεται ότι με αυτή την πρόνοια και την οικονομία του Θεού φανερώνονται τα έργα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού του Θεού των πάντων.

   Ότι σας γράφω πιστεύω ότι το επιθυμείτε, διότι τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν τα νέα του πατέρα τους. Όταν ήμουν κοντά σας, κοπιάζοντας με το λόγο, κατ’ ιδίαν και δημόσια δίδασκα σε όλους σας το δρόμο που οδηγεί προς τη σωτηρία. Αυτό το έκανα μη διστάζοντας μήπως φανώ βαρύς σε μερικούς. Έτσι και τώρα που είμαι απών και βρίσκομαι σε πειρασμούς σας γράφω χωρίς δισταγμό και σας θυμίζω ότι έχουμε Χριστό ζωντανό Θεό και αληθινό. Ο Χριστός μαρτυρείται όχι μόνο από το Θεό Πατέρα και τους Προφήτες, αλλά και από τα ίδια τα έργα Του και τα πράγματα. Δίκαια λοιπόν Αυτός απαιτεί από εμάς που Τον ακολουθούμε να είναι ζωντανή και αληθινή η πίστη μας σ’ Αυτόν. Αυτό θα συμβεί αν ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Ευαγγελίου. Έτσι επιβεβαιώνεται για μας ότι είμαστε πραγματικά παιδιά του Θεού. Κι αν είμαστε παιδιά Του, είμαστε και κληρονόμοι του Θεού και συγκληρονόμοι του Χριστού.

   Αυτή είναι η ζωντανή μας πίστη, η οποία συνοδεύεται με τα έργα μας. Όποιος έχει νεκρή την πίστη, και αυτό γίνεται με την απραξία των αγαθών, είναι κι αυτός νεκρός, γιατί δε ζει και δε βρίσκεται στο Θεό, που είναι ο μοναδικός χορηγός της αληθινής και άφθαρτης ζωής. Ο άνθρωπος που αποφασίζει να ζει με τον Χριστό μαθαίνει σαν τον σωσμένο άσωτο ποια στέρηση της αληθινής ζωής είχε με την απομάκρυνσή του. Επιστρέφοντας στο Θεό με τα έργα της μετανοίας, ακούει όπως ο σωσμένος άσωτος: «Αυτός ήταν ο υιός μου, που ήταν νεκρός και ανέζησε, και χαμένος και ξαναβρέθηκε». Ποιο είναι το όφελος αν κάποιος λέει ότι έχει την πίστη, αλλά δε συμφωνούν τα έργα του με αυτήν; Μήπως μπορεί η πίστη να τον σώσει; Καθόλου. Εσύ που πιστεύεις ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός, καλά κάνεις, αλλά και τα «δαιμόνια πιστεύουν και φρίττουν». Αυτά τα δαιμόνια είναι, τελικά, αντίθεα εξαιτίας της αντιθέσεώς τους προς το Θεό με τα έργα τους.

   Μπορείς να μου πεις πως θα σε πιστέψει κάποιος από τους άπιστους αν λες ότι πιστεύεις στον Θεό που γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία, ενώ εσύ δε ζεις με σωφροσύνη; Πως ένας μέθυσος και κοιλιόδουλος μπορεί να είναι παιδί αληθινό εκείνου που νήστεψε στην έρημο σαράντα μέρες και νομοθέτησε την εγκράτεια δια βίου; Πως ένας άσπλαχνος μπορεί να ταυτιστεί με αυτόν που λέει: «Γίνεστε οικτίρμονες»! Πως είναι δυνατόν αυτός που στερείται συμπάθειας και ανεξικακίας και ταπεινώσεως να ακολουθεί τον Χριστό που είπε: «Μάθετε από μένα, ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας»!

   Κάποιος από σας μπορεί να πει, Εκείνος ήταν Θεός και έτσι ήταν έξω από κάθε αμαρτία. Εγώ από σένα δεν ζητώ την θεϊκή, αλλά την ανθρώπινη αρετή. Δείξε εσύ πρώτος τη διάθεσή σου και κάνε την αρχή και ο Θεός θα σου προσφέρει την ολοκλήρωση της αρετής. Απομακρύνσου από την κακία και πήγαινε να ζήσεις στη χώρα της αρετής. Αποφάσισε να πραγματοποιήσεις έργα μετανοίας και θα αποκτήσεις τις θεϊκές αρετές με τρόπο θαυματουργικό διά του αγίου Πνεύματος. Έτσι θεοποιείται ο άνθρωπος . Εκείνος που προσκολλάται στα έργα της αρετής, γίνεται ένα με το Θεό διά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, η οποία εύχομαι να είναι πάντοτε μαζί με όλους σας».

 


 
Greek English French German Italian Russian Serbian

Οι Άγιοι της ημέρας

Η Facebook σελίδα μας


Επισκέπτες

Σήμερα14
Αυτή την εβδομάδα14
Συνολικά75640

Αναζήτηση
website hosting main area bottom

Ανάπτυξη και σχεδιασμός από: G.Er.